Џагури

Страшна летећа звер из Грундебора.

Ову расу су створили Мардонови црни чаробњаци, вековима и миленијумима искривљујући живи облик птица летелица, које су постојале на Колевци (садашња Руа) када су се Првобивствујући појавили, а које су укрштали са земаљским зверима.

На Грундеборејском језику, који је проистекао из језика Брандова, они се називају Џаг-ур, што у преводу значи летећа тврђава.

Звер је била огромна и могла је да понесе велики терет. Први пут се појавила пред људима када је Мардон предузео почетне нападе на краљевства људи и покорио северна краљевства Узберат, Кромдал и Ашмар. Својим чељустима могла је једним угризом да пресече најдебље и најтврђе стабло, а дугачким репом, једним замахом, да убије десетину људи.

Џагури су одиграли значајну улогу у Бици хиљаду ватри, када су у својим канџама носили огромне дрвене кутије и спуштали их у крајње редове савезничке војске руанских краљевстава. Тада би из кутија излазиле десетине Мурда који су правили хаос у позадини војске.

Нестали су након црног раздобља, а претпоставља се да их је преживело свега неколицина који су преко Плам планине отишли на крајњи могући север.

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!