Аргад

Након проглашења краљевстава, на почетку другог раздобља, 1001. године седе на свој престо у Вилембаду, познатом као скривени град, први краљ Аргада Љерод.

И краљевство доби своје име по Радгасту, у знак сећања на Првобивствујућег који при колонизовању колевке на месту садашњег Вилембада основа испоставу 9. На почетку је обухватало целе Окружујуће планине и долину унутар ње, а на западу се протезало у виду појаса у дужини од око 270 километара од западних делова планина и у ширини појаса од око 120 километара.

Првобитно становништво, које је преостало после другог рата против Брандова, било је малобројно и углавном је насељавало долину унутар планина. Малобројне и слабо насељене насеобине су биле унутар појаса на западу.

Прво што је Љерод урадио била је обнова Јариловог модрог зида, стим што су његови грађевинари зид додатно ојачали, како би га учинили непробојним за било ког будућег потенцијалног непријатеља.

Становништво у долини се углавном бавило повртарством и узгајањем воћа а оно у појасу углавном сточарством и узгајањем житарица. Тако су имали довољно хране за своје потребе.

Међутим, оно што их је чинило богатим, било је то што су дигли велики број рудника у Окружујућим планинама и одатле вадили и обрађивали мермер а који се користио за унутрашњи декор великашких палата. Поред тога, као бонус, производили су и злато од кога су правили предиван накит. Мермер и златни накит су продавали свим краљевствима што им је доносило огромне користи и заједно са Болнором и Нирејом чинило их је најбогатијим људским краљевствима.

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!