Болнор

Престони град Болнора јесте Зеленпоље, који је израстао на месту некадашње испоставе 8, коју је основао капетан Болдрик када Првобивствујући ступише на тло Руе. И његови становници наденоше краљевству име Болнор баш у Болдрикову част. Јер да не беше њега, не би било ни краљевства.

Ни Болнор, као ни Ниреја, у почетку не беше мало као друга краљевства. Било је дуже од Ниреје али и уже. Правцем северозапад-југоисток имало је око 400 километара, а исток-запад око 200 километара. На крајњем југу у свом саставу је имало и град Урден, који је тек почео да се развија као поморска лука и тачка додира са ретким Алдеронима који су са Лума долазили на главно копно Руе.

Први краљ беше Визерод, који као и остали први краљеви на престо ступи 1001. године по проглашењу слободних краљевстава.

Краљевство беше веома плодно, јер је лежало на непрегледним равницама које су биле испресецане бројним мањим рекама. А више од свега, као и у доба Првобивствујућих, било је оно познато по узгоју најквалитетнијих коња који су им били главна извозна роба.

Визерод је остао упамћен по томе што је подигао многобројне фарме коња где су се укрштале разне расе коња и стварале најплеменитије ергеле на Руи. Један коњ, контролисаног порекла, могао је да достигне цену у каменој грађи која је била довољна да се подигне какво омање утврђење или у злату које се мерило тежином једног човека.

А камена грађа им је била преко потребна јер нису имали планина у близини, а Орондар, који им беше најближи, беше мека кречњачка планина. Грађевине Зеленпоља, који у доба Првобивствујућих би испостава 8, беху обновљене тим кречњаком након Првог рата против Брандова и брзо су пропале током година.

Зато су у Болнору одлучили да не користе више грађу из дубина Орондара па су за тврде материјале трговали са Ашмаром на северу и Аргадом на југу у замену за велелепне коње.

Осталим краљевствима, а највише Ниреји, коње су продавали за велике количине злата што Болнор у другом раздобљу учини најбогатијим краљевством.

Малобројни Алдерони, са којима су од памтивека били у пријатељству, настављајући традицију Првобивствујућих и сећање на Гвендора, су прво повремено долазили у Урден а затим су ту отворили и своје радње где су продавали разне дивне рукотворине, углавном накит и одевне предмете. Зато су целом Руом даме Болнорске, по изгледу, биле познате као најотменије и најузвишеније. Визерод је сарадњу са Алдеронима подржавао и подстрекивао, искрено осећајући пријатељство према њима, јер њихов народ беше неправедно доведен пред истребљење на крају првог раздобља.