Денимар

На крајњем западу, око старог седишта легендарног Халмада а садашњег града Вирдениса би проглашено краљевство Денимар, које 1001. године прослави свој настанак.

И беше прозвано по Денимиру, једном од оснивача испостава приликом колонизовања Колевке. На почетку је обухватало целу долину у којој је лежао Вирденис, а на западу и југу целокупну Западну заветрину.

Први краљ, Балдивен, оста упамћен у историји као човек који је у периоду своје владавине на врховима Западне завертине подигао низ светионика. У светионицима је горела вечна ватра, јер су их непрекидно опслуживали људи, како би била путоказ и светлост за све бродове који се крећу западним Вендером.

Због тога, у знак захвалности трговачки бродови из краљевства Голанда, упловљавали су у Двооку окуку која беше пловна и у Вирденис су им бесплатно достављали преко потребно свеже и сушено месо, јер се они сами нису бавили сточарством.

Ипак долина Вирдениса, после исушивања, јер у почетку беше мочвара, била је веома плодна и давала је високе приносе житарица и свег воћа и поврћа довољног и за извоз, а које су бесплатно слали у Марали са којима имаше најбоље односе, јер велики број становништва је вукао порекло баш одатле, а које је избегло у Првом рату против Брандова под вођством Љевинде.

Поред тога из реке су вадили велике количине рибе јер она беше њом богата. Дрвну грађу су допремали из Лундора у замену за усољену рибу, док су дрво за рад светионика добијали бесплатно.

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!