Мурди

Раса наказних креација црних чаробњака из Марадога, престоног замка ватреног цара Мардога из Грундебора.

Створени су са циљем да буду без савести и немилосрдни, како би били главна сила Мардонова у остваривању његових најгорих замисли и коначном уништењу краљевстава Руе и људи.

Појавили су се за време Галимара црноубице, 6954. године, чиме су означили крај четвртог раздобља, а наредне 6955. године отпочело је пето, знано као и црно раздобље. Када се прерачуна, они су се појавили четири стотине двадесет година пре смрти Краља Валимара, која је била последица управо тих Мурда, у Бици хиљаду ватри.

Била су то бића незграпна за тихо кретање и одвећ недисциплинована за организовану борбу. Лако су се откривали и лако разбијали. Али су исто тако били снажни и страшни, па су на тај начин своје ратничке недостатке надомештали. Снажнији од најјачег људског ратника. Висина им се кретала до два метра, главе по правилу несразмерно велике у односу на тело и широке, са пљоснатим челом и обично кратким широким носем. Очи ватрено црвене боје и безизражајне, биле су дубоко и широко усађене. Кожа им је била тамно зелена, груба и чврста, као људски оклопи од штављене коже и сва прошарана квргама и крљуштима. Руке снажне и дугачке. С обзиром да су им грудни кошеви били велики и изразито проширени са бочних страна, руке им нису равно падале као код људи, него су од испупчених рамена кретала у косину, па су се савијале у лакту и пружале према земљи. Ноге су биле краће, али зато дебеле и мишићаве и заједно са широким грудним кошем, којим су удисали велике количине ваздуха, могли су да проведу у ходу или трчећи веома дуго не осећајући умор.

Верује се да је вода једина ствар које су се бојали, знајући да она уништава ватру из које су настали.

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!