Први део – Раздобље прво и почетак пропасти

Први део – Раздобље прво и почетак пропасти

Књига је издата и расположива је за љубитеље епске фантастике и све љубитеље књижевности. Многобројним догађајима, ликовима и својим причама обезбеђује дане и дане читања са уживањем, уз напомену да ово није лако, већ озбиљно штиво (иако је обична епска фантастика), које захтева пажљиво читање и разумевање свега што је написано, поготово у историји.

Ова књига, као први део романа, у себи садржи прво раздобље целине „Краткa историјa Руанскa”, почетак пропасти целине „Двадесет година црног раздобља”, Лексикон појмова за први део романа целине „Лексикон појмова” и карту Руе за први део.

У првом раздобљу говори се Првобивствујућима, од њиховог доласка/постанка на планети Руа, коју су они звали Колевка. Говори се о њиховим настојањима да прилагоде људе условима живота на планети, стварању Алдерона и Брандова. Говори се о паду у мрак и о ратовима између Првобивствујућих и Брандова, све до нестанка Првобивствујућих и Брандова из историје, чиме се прво раздобље завршило. А пре његовог завршетка, говори се и о настанку потомака Првобивствујућих, покољу Алдерона, као и о оснивању древног реда „Одани”.

У почетку пропасти говори се о стварању савезничке војске људских краљевстава против ватреног цара Мардона из Грундебора. Говори се о Бици хиљаду ватри, где је та војска пропала, чиме је Мардону и његовим грундеборејцима отворен пут за лако поробљавање људи. Говори се о клици раздора, која ће довести до издаје међу савезницима, као и о младом Олмунду, који је након мобилизације људи из свог села и пропасти у Бици хиљаду ватри, сасавао живот, у саставу збега из Арнеје, кроз Мочваре сувобора.

У лексикону појмова налазе се сви појмови који се помињу у првом раздобљу и почетку пропасти, који намерно тамо нису појашњавани, како се не би изгубила суштина приче. Лексикон појмова даје потпуну дубину и смисао свега онога што је написано. У њему су детаљно објашњени ликови, догађаји, географски појмови и још много тога.

На карти Руе је готово до најситнијих детаља уписано и уцртано све оно што се помиње у књизи. Карта служи да стекнете слику о планети Руа и да се лакше снађете о свему док читате текстуални део књиге.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!